vrijdag 19 november 2010

19 november 2010: Een voorbeeld voor andere gemeenten

Vorige week donderdag was het de Dag van de Duurzaamheid. Er was een leuk programma met de opening van het eerste oplaadpunt voor elektrische fietsen en scooters in het stadhuis, een markt waar Almeerders kennis konden nemen van elkaars lokale duurzame initiatieven en daarnaast was in Almere de finish van de Elfstedentocht voor elektronisch vervoer. Het begrip ‘duurzaamheid’ leeft nog niet erg onder de mensen. Het blijft lastig om uit te leggen wat er precies onder duurzaamheid wordt verstaan. Het is ook zo’n groot en afstandelijk woord. Maar weet dat u al volop uw steentje bijdraagt! Want, toevallig op dezelfde dag, heeft de gemeente Almere de ‘Kunststof Aanmoedigingsprijs’ ontvangen. Wij zijn een voorbeeld voor andere gemeenten voor het inzamelen van plastic verpakkingen.

We zijn nog maar net begonnen en het is nu al een succes! Toen de stadsreiniging een paar weken geleden voor het eerst de plasticbakken leegde, haalde ze een hoeveelheid op die overeenkomt met 30 kg per huishouden per jaar. Na een paar weken was dit gewicht aan plastic opgelopen tot 55 kg. Daarmee zijn we nu al topper van Nederland. Maar het kan nog beter als we beseffen dat een gemiddeld huishouden per jaar zo’n 100 kg plastic weggooit. De uitgifte van de plasticbakken gaat verder. Er zijn nu 23.000 plasticbakken uitgedeeld. Dat zijn er volgend jaar maart 60.000.

Ik vind het fantastisch dat we zo vooruitlopen. En u doet het ook voor uw eigen portemonnee. Want als we allemaal ons afval scheiden, kunnen de reinigingskosten omlaag.