vrijdag 5 maart 2010

Verkiezingsavond

Deze gemeenteraadsverkiezing was echt uniek. Dit hebben we in Almere nog nooit meegemaakt. In de aanloop naar de verkiezing toe kon de gemiddelde Nederlander niet om Almere heen. In kranten, tijdschriften, tv-programma’s, journaals en actualiteitenprogramma’s is Almere van alle kanten belicht. Ik heb wel gemengde gevoelens bij de beelden die de afgelopen weken getoond werden in de media. Vaak werden de minder mooie kanten van Almere wel erg uitvergroot, maar soms ook mooie beelden van de stad.

Woensdag toen om negen uur ’s avonds de stembureaus dichtgingen, begon het handmatig tellen van de stemmen. De meeste politieke partijen verzamelden in de Burgerzaal van het stadhuis om de uitslag af te wachten. Het was een lange, maar zeer gezellige avond. Naast de nationale en internationale pers waren er ook veel belangstellende Almeerders. Wat me de afgelopen verkiezing(en) toch bevreemdde, is dat we nog steeds met het rode potlood stemmen. Dit is toch het digitale tijdperk waar we alles met de computer doen?

Waar ik afgelopen woensdag wel bijzonder blij van werd, waren de rijen voor de stembureaus. De hele dag door stonden mensen te wachten totdat ze mochten stemmen. Dat was lang geleden. De opkomst was in heel Almere hoog, bijna zestig procent van alle Almeerse stemgerechtigden hebben gestemd. Dit is tien procent meer dan de vorige keer bij de gemeenteraadsverkiezing. Vandaag is de verkiezingsuitslag definitief bekend. De coalitieonderhandelingen kunnen beginnen!