vrijdag 19 maart 2010

Bevoegdheid juist gebruikt

In de strijd tegen hennepteelt maak ik gebruik van een bevoegdheid die elke burgemeester heeft, namelijk het sluiten van woningen die uitsluitend gebruikt worden voor het kweken van hennep voor een duur van tenminste drie maanden. Deze bevoegdheid is opgenomen in de Opiumwet. Dit gebeurde al eerder als het een huurwoning betreft. Zo sluit een woningbouwcorporatie een huurwoning als de huurder de woning misbruikt als ruimte om hennep in te kweken in plaats van om in te wonen.
In Almere zijn in korte tijd zes woningen tijdelijk gesloten. Zo’n besluit neem je natuurlijk niet zomaar, echter één van de eigenaren heeft de sluiting van zijn woning aangevochten bij de rechter. En de rechter stelde de gemeente in het gelijk.

We hebben deze bevoegdheid dus op een juiste manier gebruikt. We blijven daarom ook doorgaan met het sluiten van woningen als deze uitsluitend voor hennepteelt gebruikt worden. Want naast het feit dat hennep telen strafbaar is, is het ook heel gevaarlijk om naast zo’n kwekerij te wonen. Vaak tapt de hennepkweker illegaal stroom af. Dit gebeurt niet professioneel, waardoor brand kan ontstaan door kortsluiting of oververhitting. Daarnaast kunt u, als buur, in uw woning schade en overlast krijgen door lekkage, stank en schimmelvorming. Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij in de buurt een kwekerij is? Bel dan de politie op 0900 8844 of op Meld misdaad anoniem op 0800 7000.