zondag 24 februari 2008

Zondag 24 februari 2008: Hoop in Tel Aviv

Een bijzonder weekend gehad. Na zaterdag op de Randstad weer even de skitechniek bij te hebben geschaafd ben ik samen met twee medewerkers van de VNG zaterdagavond op het vliegtuig naar Tel Aviv gestapt, waar we om half drie (lokale tijd) 's nachts aankwamen.

Gauw naar bed en zondagochtend om 11.00 uur een lange bespreking met Ulai, de Israëlische vereniging van gemeenten en Apla, die de Palestijnse gemeenten vertegenwoordigt. Op initiatief van deze organisaties heeft de VNG een organisatie opgezet MAP (municipal alliance for peace in the middle east) die initiatieven van samenwerking tussen Israëlische en Palestijnse gemeenten ondersteunt. UNDP faciliteert deze organisatie door enige financiële middelen en kantoorruimte ter beschikking te stellen. Natuurlijk zijn er allerlei problemen en dreigt het voortdurend uit elkaar te vallen. Toch was het gesprek wat mij betreft hoopgevend.

Via video was de burgemeester van Gaza, de heer Ramadan, aanwezig. Hij mag het gebied niet uit. Maar in de vergadering was de burgemeester van Hebron er wel bij. Van Israëlische zijde waren de burgemeester van Lehavim, de heer Levi en de heer Eldar burgemeester van Karmiel erbij. Natuurlijk allemaal bijgestaan door medewerkers. Opvallend was dat de bestuurders allemaal zeer tot samenwerking bereid waren maar dat gezocht moet worden naar methoden om nu ook tot uitvoering te komen. Aan het eind van de middag nog een korte rondrit door Oud-Jeruzalem gemaakt, om 20.00 uur naar bed en om 1.00 uur er weer uit om naar het vliegveld te gaan. In Tel Aviv dien je drie uur tevoren aanwezig te zijn, vanwege de security procedures. Deze keer ging het heel snel zodat je, je daarna twee uur zit te vervelen op het vliegveld. Genoeg tijd om even dit stukje te schrijven.