Deze site zegt alle misdaden te tonen die door de politie via persberichten wordt verspreid. Via de site wordt ook onderzoek gedaan naar hoe bezoekers van de site de veiligheid in hun stad. Ik hecht niet veel waarde aan de gegevens op deze site en aan de uitkomsten van dergelijk onderzoek. Er zijn te veel toevallige factoren (wat komt in een persbericht en wat niet?) en incompleetheid (niet elke stad of korps verstrekt persberichten). Het onderzoek naar veiligheidsperceptie geeft willekeurige uitkomsten: het zijn alleen de bezoekers aan deze site die de vraag voorgelegd krijgen.
Ik vind het daarom ook erg jammer dat de media het bericht van misdaadkaart.nl zomaar overnemen. De onderzoeksgegevens en de manier waarop het onderzoek heeft plaats gevonden worden door de journalisten niet tegen het licht gehouden of gecheckt bij de gemeente of bij de politie. Dit soort ongefundeerde berichten dragen bij aan de onveiligheidsgevoelens van mensen. En dat vind ik erg jammer. Gemeente Almere haalt haar informatie uit politieregistraties en wijkpeilingen.
De Wijkpeiling is een gedegen onderzoek onder een grote steekproef Almeerders en schetst een betrouwbaar beeld van de veiligheidsperceptie van Almeerders. Uit de Wijkpeiling 2006 (de Wijkpeiling wordt niet elk jaar uitgevoerd) bleek dat 72% van de Almeerders zich (vrijwel) altijd veilig voelt in Almere, en 80% voelt zich (vrijwel) altijd veilig in de eigen buurt (de meest correcte formulering is: 28% voelt zich zelden of nooit onveilig in Almere en 20% voelt zich zelden of nooit onveilig in de eigen buurt). Wat betreft de politieregistraties: kijk eens op de website 'watdoetjegemeente' en dus op basis van CBS gegevens. En dan zie je dat Almere er niet zo slecht uitkomt met een waarde van 79,2 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners bij een gemiddelde van 106,2 per 1000 inwoners in de 100.000+ gemeenten.