donderdag 21 februari 2008

Donderdag 21 februari 2008: Conferentie

Deze week was in Lochem de zogenaamde Lochemconferentie. Een bijeenkomst voor burgemeesters, waar we onszelf laten bijscholen en ervaringen uitwisselen.

Deze keer ging het over veiligheid en stonden de instrumenten die de burgemeester daar bij heeft ter discussie. Vooral het huisverbod dat eraan komt riep veel op. Als de Eerste Kamer ermee instemt, kunnen burgemeesters straks in situaties van dreigend huiselijk geweld potentiƫle daders voor maximaal tien dagen uit huis plaatsen.

Allen vinden het instrument prima, maar er worden nogal wat vraagtekens gezet bij de rol die de burgemeester daarbij krijgt. Ik vind het ook lastig, maar weet dat in de pilotgemeentes de burgemeesters er goede ervaringen mee hebben opgedaan. Ik vermoed dat we hiermee soms kunnen voorkomen dat vrouwen en kinderen het huis uit moeten en in Blijf van mijn Lijfhuizen terechtkomen. Ik hoop dat dit doorgaat, want wellicht kunnen we dan soms ergere ellende voorkomen. Dit alles natuurlijk wel onder de conditie dat de hulpverlening ook direct begint. Het waren leerzame dagen.