vrijdag 8 mei 2009

Vrijdag 8 mei 2009: Samen herdenken

Herdenken doe je samen, dat heb ik de afgelopen week ervaren. Tijdens de dodenherdenking op maandag 4 mei stonden we met z’n allen stil bij de miljoenen slachtoffers van het nazi-regime die hun joodse afkomst, politieke overtuiging, seksuele geaardheid en/of verzetsdaden met de dood moesten bekopen. En we gedenken op 4 mei de slachtoffers die in andere oorlogen zijn gevallen.

Tijdens deze jaarlijkse herdenking gingen onze gedachten dit keer ook uit naar de Almeerse slachtoffers van de afschuwelijke gebeurtenis in Apeldoorn op Koninginnedag. Op 5 mei, voor de aanvang van het Flevolandse Bevrijdingsfestival, vroeg ik ook even een moment van stilte om alle slachtoffers van 30 april te herdenken. Het was indrukwekkend stil; de festivalgangers waren muisstil, zelfs de apparatuur werd uitgezet.

Vanavond is de officiële herdenking in Apeldoorn om samen de slachtoffers van 30 april te herdenken. Namens de gemeente Almere ben ik bij de bijeenkomst aanwezig. Vanuit Almere zijn de leden van de dansgroep Expreshon Kultural uitgenodigd. Voor de herdenking zal de Koningin even praten met enkele Almeerse nabestaanden. Hopelijk vinden de leden van de dansgroep Expreshon Kultural en hun naasten de kracht om de draad weer op te pakken.