donderdag 14 mei 2009

Vrijdag 15 mei: Maak je fiets uniek

Wist u dat er vorig jaar in Almere 1.618 fietsen zijn gestolen? Dit is een officieel politiecijfer, dus in de werkelijkheid zullen er meer fietsen onvrijwillig van eigenaar zijn veranderd. Want veel mensen nemen niet meer de moeite om hun fiets als gestolen bij de politie aan te geven. Daarentegen gebeurt het vaak dat als een gestolen fiets wordt gevonden, de politie deze niet aan de rechtmatige eigenaar kan terug geven, omdat de fietsdiefstal niet is aangegeven of de fiets niet herkend wordt door het ontbreken van specifieke kenmerken.

Aangifte doen heeft dus wel degelijk zin als je fiets unieke gegevens heeft. Bijvoorbeeld een ingegraveerde code! Tot eind juni 2009 kunt u voor niets een unieke code in uw fiets laten graveren in één van de vier gratis bewaakte fietsenstallingen in Almere Stad (uit deze stallingen is nog nooit een fiets gestolen!). Wanneer uw fiets is voorzien van deze unieke code (een combinatie van uw postcode en huisnummer), dan is de fiets bij verlies en/of diefstal herkenbaar. Medewerkers van Veiligheidszorg Almere en leerlingen van de Onderwijsgroep Eduvier voeren deze graveeractie uit. Naast het graveren kunnen de leerlingen indien nodig kleine reparaties aan de fiets uitvoeren.

Ook Fietsersbond Almere steunt de actie. Zij controleren fietsen op kleine gebreken en geven handige tips. Wilt u ook een code op uw fiets? Bij elke stalling hangt een rooster wanneer bij welke stalling de actie wordt gehouden.