Huiselijk geweld komt voor in alle lagen van de samenleving en binnen alle culturen. Slachtoffers van huiselijk geweld zijn in de meeste gevallen vrouwen en kinderen. De meeste slachtoffers schamen zich hiervoor en bagatelliseren het geweld. ‘Hij (meestal de dader) had het al zo druk op het werk en toen begon ik ook nog met zeuren…’
Anders dan het strafrechtelijke proces focust de nieuwe Wet tijdelijk huisverbod zich niet op de dader, maar op het slachtoffer en onderliggende problematiek. Want meestal speelt er heel veel in zo’n gezin. De wet biedt burgemeesters de bevoegdheid om bij een melding van huiselijk geweld de vermoedelijke dader voor minimaal tien dagen de toegang tot de woning te ontzeggen. Door de dader uit huis te plaatsten is de druk even van de ketel.
Doordat de hulverlening direct na de uithuisplaatsing van de dader op gang komt, is er geen tijd voor de slachtoffer/achterblijver om de problemen kleiner te maken dan ze zijn. De achterblijver wordt gedwongen de eigen problemen onder ogen te zien en deze met de hulpverlening op te lossen. In Flevoland wordt de wet op één uniforme wijze uitgevoerd: alle gemeenten hanteren dezelfde uitgangspunten en werkafspraken.
Ik ben blij met deze nieuwe wet. In het verleden heb ik me wezenloos geërgerd aan het feit dat de vrouw, soms met een of meerdere kinderen, een veilig heenkomen moest zoeken. Nu is het de dader die tijdelijk een andere slaapplek moet zoeken! Deze wet straft niet alleen de dader, maar helpt ook de gezinnen; dader èn slachtoffer.