maandag 17 maart 2008

Maandag 17 maart 2008: Zakenvrouw

Ik ben voorzitter van de jury die de zakenvrouw van het jaar kiest. Deze jury bestaat uit Corine Wortman, lid van het Europees Parlement voor het CDA, Bernard Wientjes de voorzitter van VNO-NCW, Loek Hermans voorzitter MKB Nederland en ikzelf. Daarnaast is Willem Kool, hoofdredacteur van het Stan Huygens journaal in de Telegraaf adviseur van de jury.

Ieder jaar is het weer spannend of een goede kandidaat gevonden kan worden. Het was dit jaar ook allemaal weer erg laat voor er serieuze kandidaten op tafel kwamen, maar uiteindelijk waren er 58 inzendingen, waarvan 13 echt serieus en bleven er naar de mening van de jury 4 echt benoembare kandidaten over. Het moet altijd gaan over vrouwen die eindverantwoordelijkheid dragen en liefst ook eigenaar of mede eigenaar zijn van het bedrijf. Bovendien moet het bedrijf en groeien en stabiel zijn. Nog nooit is een bedrijf van een zakenvrouw van het jaar, en de prijs bestaat al 27 jaar, failliet gegaan. Dat willen we graag zo houden.

Er zijn andere prijzen voor bedrijven waar het krijgen van de prijs bijna een garantie voor faillissement is. Dit jaar heeft de jury gekozen voor Francine Houben, directeur eigenaar van Mecanoo, een inmiddels wereldwijd opererend architectenbureau. Francine was stomverbaasd dat ze ook als zakenvrouw beschouwd wordt, terwijl ze zichzelf eigenlijk meer als kunstenaar beschouwt. Ik denk juist dat haar kracht is dat ze ondernemerschap en creativiteit combineert. Ze is absoluut het gezicht van het bedrijf en weet de zaken zo te organiseren dat het bedrijf groeit en ze toch haar creatieve ei kwijt kan. Ik ben er dan ook reuze trots op dat we zo'n kei hebben kunnen vinden.