vrijdag 14 november 2008

vrijdag 14 november: Samen voor een veilig Almere

De afgelopen dagen was ik met een VNG (vereniging Nederlandse Gemeenten) delegatie op de Antillen. In tien dagen reisden we langs alle zes eilanden. Zij zijn alle lid en het is goed om als voorzitter kennis te maken met deze nieuwe gemeenten. Natuurlijk hou je tijdens zo’n lange reis contact met de thuisbasis Almere. Het nieuws van de gewapende overvallen bereikte me snel.

De politie reageerde daadkrachtig: de verloven werden ingetrokken, het overvallenteam uitgebreid en een politiehelikopter houdt Flevoland vanuit de lucht in de gaten. Naast deze maatregelen moet er natuurlijk iets structureels veranderen, dus direct na mijn terugkomst in Nederland was er een extra veiligheidsoverleg met politie, OM en de gemeente.

Vandaag (vrijdag) is er een bijeenkomst waarbij we als gemeente en politie samen met de supermarktketens willen nagaan of de bestaande preventieve veiligheidsmaatregelen van supermarkten afdoende zijn en welke aanvullende maatregelen ter voorkoming van overvallen genomen kunnen worden. Daarnaast willen we een pilot starten om de hoeveelheid kasgeld in de winkels terug te brengen. Alle betrokken partijen doen op dit moment hun uiterste best om de daders op te sporen en herhaling te voorkomen.

We doen ook een beroep op u als inwoner. Ziet u iets verdachts bij een winkel of een supermarkt? Bel dan 0900 8844 of bij een spoedzaak direct 112. U bent onze extra ‘ogen en oren’ in de straat. Samen staan we voor een veilig Almere.