donderdag 20 november 2008

Donderdag 20 november 2008: Meer pinnen

Gisteravond heb ik de winkeliers, MKB-Nederland, de banken, de koepels van detailhandelorganisaties (CBL, HBD etc.), en de politie, samen met de veiligheidsmanagers van de gemeente bij elkaar gehaald. Allereerst om aan de winkeliers te melden welke acties de politie allemaal doet om overvallen tegen te gaan. Zowel door de boeven op te sporen als door preventief te surveilleren en allerlei acties te doen.

Daarnaast hebben we met de winkeliers besproken hoe we het voor overvallers zinloos kunnen maken bij winkeliers op bezoek te komen. De winkeliers en de banken zijn ervan overtuigd dat zo min mogelijk cashgeld in de winkel het beste is. Soms door technische maatregelen (buizenpost, afgesloten kluisjes etc.), maar het bevorderen dat klanten met pin betalen is natuurlijk de eenvoudigste oplossing. Eigenlijk is dat voor iedereen veilig, want ook de klant hoeft dan geen geld bij de automaat te pinnen en we weten dat dat de plek is waar burgers het vaakst beroofd worden.

We gaan samen met de winkeliers en de banken kijken of we een pilot kunnen gaan draaien om cashgeld (zoveel mogelijk) de winkel uit te krijgen. Dan kunnen we met een gerust hart zeggen: "overvallers, het heeft geen zin meer om in Almere actief te worden". Overigens gaan we via het regionaal college proberen ook de andere gemeenten in de regio dit soort acties te laten starten. Daarmee zou Flevoland een mooie voorbeeldregio kunnen worden.

Tenslotte ben ik ook nog hartstikke blij dat we 1e zijn geworden bij de overheidsmonitor Overheid heeft Antwoord. Dat betekent dat onze website de beste is en we het beste presteren met e-dienstverlening. Ik zou hier nog eens willen onderstrepen dat de acties die de raad onderneemt daar bepaald belangrijk bij zijn.