dinsdag 6 april 2010

Elkaar leren kennen door samen te koken

Ik heb in deze column wel vaker geschreven over de leuke kanten van het burgemeester zijn. Zo mocht ik woensdag het eerste kookboek ‘Tussen de pannen. Koken bij 15 culturen in Almere in de Bouwmeesterbuurt' in ontvangst nemen. Het was een feestelijk gebeuren met de buurtbewoners. Zij hadden allerlei lekkere gerechten gemaakt, die ook in het kookboek staan.

'Tussen de Pannen', is niet zomaar een kookboek. Door samen te werken met vijftien culturen hebben de buurtbewoners uit de Bouwmeesterbuurt elkaar leren kennen, elkaars achtergronden, elkaars keuken en elkaars cultuur. Dat is sociale samenhang en dat bepaalt mede de kwaliteit van wonen. Samen koken en samen eten brengt mensen bij elkaar en versterkt het onderling begrip. Het ontwikkelen van het kookboek maakt onderdeel uit van ‘Booming Bouwmeesterbuurt’.

Allerlei partijen, waaronder dus de bewoners zelf, werken hard aan de Bouwmeesterbuurt. Ymere bouwt onder andere nieuwe woningen, de gemeente knapt de openbare ruimte op, legt nieuwe riolering aan en investeert in nieuw groen. De inzet van de gemeente, Ymere, maar bovenal de buurtbewoners, noemen we integrale wijkaanpak en dat is meer dan het stapelen van stenen. Het kookboek ‘Tussen de pannen’ is de derde in de serie. De bewoners van de wijken Stedenwijk en Tussen de Vaarten maakten eerder zo’n kookboek met buurtgenoten. Ik hoop van harte dat het initiatief ook in andere wijken wordt voortgezet, zodat ik over een tijdje recepten uit heel Almere op de boekenplank in de keuken heb staan!