vrijdag 16 april 2010

Mee doen!

Morgen is er een leuk feestje in het stadhuis. Dan laten we zien hoe leuk Nederland is, en Almere in het bijzonder, met een informatiemarkt Inburgering. Deze markt is bedoeld voor mensen die de Nederlandse taal nog niet zo goed beheersen, maar wel graag willen meepraten in de pauze, of op school een gesprek met de docent willen voeren over de vorderingen van de schoolprestaties van hun kind. Ik vind het belangrijk dat alle Almeerders de Nederlandse taal goed spreken. Want dan kun je je verstaanbaar maken, op school, op je werk, op straat of bij de dokter. Ik vind dat je jezelf tekort doet als je de Nederlandse taal niet spreekt. Immers: ‘Meedoen’ begint met het spreken van onze taal.
Veel nieuwe Almeerders hebben de inburgeringscursus al gevolgd. En ik weet uit eerste hand dat de cursisten het niet makkelijk vonden om een nieuwe taal en andere gewoontes te leren. Daarom is het ook zo fantastisch als ze de inburgeringscursus met succes afronden. Deze nieuwe Almeerders spreken dan goed Nederlands, kennen onze gebruiken en gewoontes, hebben Nederland en Almere beter leren kennen. Kortom: ze voelen zich hier meer thuis.
Zaterdag laten we zien wat de gemeente allemaal te bieden heeft aan inburgeringstrajecten, MBO-opleidingen, persoonlijke trajecten of taal aan huis. Dit alles natuurlijk omlijst door typische Nederlandse gewoontes zoals stroopwafels, poppenkast, een theatervoorstelling en een zangkoor. Ik zing ook een Nederlands liedje mee!