vrijdag 15 januari 2010

Vrijdag 15 januari: Aanhoudende kou

Het winterweer houdt nog een tijdje aan. Het levert veel mooie pittoreske plaatjes op, Almere onder een witte deken van sneeuw, prachtig verlicht door de winterzon. Gelukkig passen de weggebruikers hun snelheid op de gladde situatie aan en op zeer korte termijn is er ook weer strooizout in Almere.

Naast de sneeuwpret van het sleetje rijden en sneeuwpoppen maken, heeft dit winterse weer ook een keerzijde. De gladheid door de vastgekoekte sneeuw en het ijs op de stoepen en wegen isoleert voornamelijk de oudere mensen en de mensen met een beperking. Zij kunnen de deur niet meer uit. De wegen en de stoepen zijn domweg te glad en niet iedereen maakt zijn stoepje schoon (ondanks de oproep van minister-president Balkenende). Zo merkte welzijnsstichting De Schoor dat er heel veel minder oudere mensen naar hun activiteiten in de buurtcentra komen. Ze blijven thuis omdat ze het niet aandurven om de straat op te gaan. Deze mensen zijn bang om uit te glijden en hun pols, heup of been te breken. Met zo’n ‘huisarrest’ duurt deze winterperiode wel lang.

Hoe gaat het met uw buurtjes? Durven zij nog naar buiten? Ga eens even langs voor een gezellig praatje. Of misschien kunt u wat boodschappen voor ze meenemen als u toch in de supermarkt bent. Of misschien kunt u hun stoepje sneeuw- en ijsvrij maken, zodat ze toch zelf even naar buiten kunnen om een frisse neus te halen of toch naar bijvoorbeeld de bridgemiddag kunnen gaan. Kleine moeite, groot plezier!