vrijdag 2 oktober 2009

2 oktober 2009: koninklijk

Als burgemeester of wethouder bezoek je jubilarissen: een zestig jarig huwelijksfeest of iemand die honderd kaarsjes op de verjaardagstaart uitblaast. Het is een felicitatie waard! En dat geldt niet alleen voor inwoners, maar ook voor Almeerse ondernemingen. Om die reden was ik woensdag op bezoek bij de Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH).

Vanaf 1992 is de vereniging in Almere Buiten gevestigd. De VVNH is de overkoepelende organisatie van ongeveer driehonderd groothandelsbedrijven in hout. Deze vereniging viert dit jaar het honderdjarig bestaan. De heer Leen Verbeek, Commissaris van de Koningin in Flevoland, heeft het recht tot het voeren van het predikaat 'Koninklijk' verleend. Dit heeft hij gedaan namens hare majesteit de Koningin. De VVNH is vanaf nu dus Koninklijk!

Dat is een hele eer, want de Koningin geeft dit recht alleen aan een bedrijf, vereniging of instelling als het een zeer belangrijke plaats inneemt in het vakgebied, van landelijke betekenis is en ten minste honderd jaar bestaat. Tijdens het bezoek vond ik de discussie over duurzaam hout heel interessant. Bijna zestig procent van het hout dat door de VVNH leden wordt geïmporteerd is duurzaam, dus voorzien van een keurmerk FSC of PEFC.

Bij de aanschaf van een product laat de consument zich nog wel vaak leiden door de prijs, want een houten tafel zonder keurmerk is kwalitatief even goed als een tafel met keurmerk, maar vaak goedkoper. En zeker nu letten de consumenten op hun centen. De VVNH wil hier verandering in brengen, want volgens hen zijn duurzaam hout en maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk voor de toekomst. Want: zonder hout, geen houthandel.