Regelmatig ga ik op werkbezoek, zo was ik afgelopen woensdag aanwezig bij een overleg van een van de Jeugd Interventie Teams, het JIT. In dit team zitten mensen die vanuit hun werk betrokken bij jongeren van deze stad, zoals de jeugdmaatschappelijk werker, de politie, de leerplichtambtenaar, de veiligheidsmanager van de gemeente, enz.
Het JIT heeft als doel de overlast van groepen jongeren op straat te verminderen. Er zijn veel plekken waar jongeren elkaar ontmoeten, zoals stations, winkelcentra, bushokjes, onder bruggen en tunneltjes enz. De aanwezigheid van jongeren wordt al snel als ‘overlast’ ervaren. Maar de meeste groepen van jongeren leveren geen probleem op. Mijn ervaring, en die werd gedeeld door de mensen van het JIT, is dat over het algemeen goed met de jongeren te praten valt over de plekken waar gehangen mag worden en onder welke voorwaarden. Slechts enkele groepen zijn hinderlijk of overlastgevend. Deze groepen worden besproken in het JIT. De leden van het JIT stellen samen een plan van aanpak op om de overlast van de groep aan te pakken. Dit kan variĆ«ren tot het plaatsen van een Jongeren Ontmoetingsplek tot het schrijven van boetes.
En niet alleen de groep als geheel wordt aangepakt, ook sommige individuele leden van de jongerengroep krijgen waar nodig hulp van het jongerenwerk, krijgen te maken met de leerplichtambtenaar of worden doorgegeven aan het Veiligheidhuis. Het JIT betrekt ook de ouders van de overlastgevende jongeren in het traject. In Almere werken we al enige jaren met het JIT. Het werpt zijn vruchten af. Op diverse plekken is de overlast verminderd. Ik vind het JIT een mooi voorbeeld van hoe we samen de stad leefbaar maken en houden.