vrijdag 3 april 2009

Vrijdag 3 april: Actie!

Maandag is er een landelijke actiedag ‘agressie en geweld tegen dienstverleners’. Vertegenwoordigers van de vakbonden, dienstverleners en hulpverleners van brandweer, politie, ziekenhuis, vervoersorganisaties en gemeente komen op het stadhuis bijeen om aandacht te vragen voor de aanhoudende agressie en geweld. Verreweg de meeste mensen waarderen het werk van het ambulancepersoneel, politie, brandweer, etc. Maar helaas komt het ook dagelijks voor dat mensen zich misdragen. We kennen de verhalen van agressie. Ook in Almere komt het voor, zoals een paar weken geleden op het station Almere Centraal.

Ik vind het vreselijk dat mensen onbehoorlijk doen tegen dienst- en hulpverleners. Zo proberen onze ambtenaren mensen te helpen. Als mensen zich niet geholpen voelen, dan ligt dat doorgaans niet aan de ambtenaren maar aan de regelgeving. Hoe teleurstellend de uitkomst ook is, het mag geen reden zijn om agressief te worden tegen degene die gewoon voor ons allemaal aan het werk is! Het is nodig dat wij als burgers en dienstverleners, als samenleving dus, het gesprek blijven voeren over hoe we dit gedrag kunnen veranderen.

Het is aan de hulp- en dienstverleners om agressie en geweld te melden. En dan niet alleen de gebeurtenissen die het nieuws halen, maar ook als ze worden uitgescholden of bespuugd. Want ook deze ‘kleine’ gebeurtenissen kunnen dienst- en hulpverleners beschadigen of demotiveren. Daarom is deze landelijke actiedag belangrijk: laten we er voor zorgen dat de hulp- en dienstverleners zich gesteund voelen. We kunnen er vandaag mee beginnen!