vrijdag 24 april 2009

Energie

De afgelopen dagen was ik met een kleine VNG delegatie bij het driejaarlijkse congres van de CEMR, dat is de Europese organisatie van regio's en gemeenten. Deze bijeenkomst werd gehouden in Malmö. Er is over van alles gesproken. Natuurlijk over de ervaringen die gemeenten in Europa hebben met de kredietcrisis en hun relatie met nationale overheden in deze situatie. De laatste dag sprak Jeremy Rifkin, een Amerikaanse econoom, die een warm pleidooi voor modernisering van de energie systemen hield. Naar zijn mening zijn we nu bezig met de zonsondergang van het olietijdperk en moeten we snel naar de zonsopgang van decentrale opwekking met zonne-energie, geothermisch, wind in allerlei combinaties en aangestuurd door een 'smart grid' wat betekent dat je met software kunt bepalen wanneer je je wasmachine aanzet, wanneer je de meeste elektriciteit afneemt, maar ook wanneer je teruglevert.
Ik ben het met hem eens dat we op termijn gebouwen kunnen maken die geen energie kosten, maar kleine leveranciers worden.
Het gaf me ook de kans om weer gebruik te maken van die prachtige brugtunnel tussen Malmö en Kopenhagen. Wat zal een IJmeerverbinding van enorme betekenis voor Almere worden.