vrijdag 20 maart 2009

Vrijdag 20 maart: Een historisch geschenk

In de functie van burgemeester ontvang ik veel cadeautjes. Een bloemetje bij een opening, een flesje wijn als dank voor een woordje. Het zijn de bekende relatiegeschenken. Hoog in de top 10 van relatiegeschenken staat een boek.
Elke zichzelf respecterend bedrijf of organisatie heeft een mooi salontafelboek samengesteld. Soms springt een cadeau er echt uit. Zo mocht ik tijdens de conferentie ‘Light my Fibre’ – glasvezel in de praktijk uit handen van de heer Coopmans van KPN een ingelijste schop, (u weet wel: een spade) in ontvangst nemen. Deze schop heeft een markante geschiedenis. Volgens de overlevering van het Stadsarchief Almere verrichtte minister van Verkeer en Waterstaat, de heer Danny Tuijnman, in 1978 een symbolische handeling door met deze schop de eerste betonvloer van Almere Stad te storten. Daarna maakten de genodigden een wandeling over het bouwterrein. Dit was de bodem van de Olstgracht. Ergens op de betonnen rand van de Olstgracht had iemand in witte verf geschilderd: ‘Welke oen heeft dit bedacht?’ Het stille protest uit die tijd is nu letterlijk onder water verdwenen.
De schop is toentertijd waarschijnlijk voor 10 gulden bij een tuincentrum gekocht en wat opgeleukt met rood, wit en blauw tape. Na deze, voor Almere, historische daad, is de schop ergens op een zolder beland. Dertig jaar na dato kwam de schep weer boven water.
Gelukkig herinnerde iemand zich het verhaal van deze schep. En via de KPN is de schep nu op het Stadhuis. De ingelijste schep staat voorlopig nog bij mij op de kamer, totdat we er een mooi plekje voor hebben gevonden.

Dit stukje geschiedenis gaan we koesteren. Geïnteresseerd in de geschiedenis van Almere? Kijk dan op onze site: www.almere.nl, onder ‘de stad’, ‘historie en archief’.