maandag 26 januari 2009

Zondag 25 januari: India

Gisteravond (zaterdag) laat gearriveerd in New Delhi. Deze week ben ik als lid van het dagelijks bestuur van de Kenniskring Amsterdam in India. In ons gezelschap bevinden zich de bazen van de universiteiten, de KNAW, de hogescholen, het ROC, collega bestuurders uit de hele regio en een aantal mensen uit het bedrijfsleven. We proberen iets meer te snappen van het Indiase onderwijssyssteem, de kennisoverdracht en natuurlijk de booming industrie.

Vandaag is het zondag en hebben we de ochtend benut om de stad te verkennen en nu begint het eerste seminar, waar een aantal mensen ons gaan vertellen over aspecten van de Indiase samenleving. Zo vertelt de Dr. Pant die verbonden was aan de Indira Ghandi Open Universiteit over het onderwijs systeem. Sinds kort is onderwijs verplicht, wat in een land met een zeer hoog percentage analfabetisme, maar ook een hoog aandeel hoogopgeleiden onder degenen die wel onderwijs genieten! Heel interessant was hoe groot het aandeel vrouwen is dat hoog opgeleid is. Erg onafhankelijk en knap.

Er was een hele interessante vrouw, mevr. Bedi die directeur generaal is bij het RenD bureau van de politie die pleitte voor economische sociale en spirituele onafhankelijkheid van mensen en dus ook van vrouwen. Kortom een interessante start van de week.