dinsdag 27 januari 2009

Dinsdag 27 januari: Op werkbezoek in India

Als je op reis bent zijn er altijd twee dingen die door elkaar lopen. Aan de ene kant de kennismaking onderling en aan de andere kant de bezoeken in het land. Gisteren begon de dag met het bijwonen van een ware militaire parade in het kader van het 60 jarig bestaan van de zelfstandige republiek India.

's Middags hebben we een groot particulier ziekenhuis bezocht. De medici onder ons likkebaarden bij de apparatuur die ter beschikking staat in dit ziekenhuis. Tegelijkertijd wordt pijnlijk duidelijk hoe groot de verschillen zijn in dit land. Maar zeven procent van de inwoners kan zichzelf permitteren een verzekering te hebben. De rest is afhankelijk van een veel te kleine ziekenhuis capaciteit die in staatshanden is.

In dit land zijn inmiddels veel meer mensen goed opgeleid, maar op het totaal van 1,2 miljard is het nog steeds een klein percentage. Vanochtend hebben we uitleg gehad bij TCS over hun activiteiten op het terrein van e-gouvernment. Zij adviseren over geintegreerde systemen 'all over the world'. Nu kijken we in een kantoor van het ministry of corporate affairs waar inmiddels bedrijven zich geheel on line kunnen inschrijven en alle handelingen on line kunnen verrichten die nodig zijn. Een grote sprong voorwaarts in een land waar maar een klein deel van de bevolking een eigen computer heeft. Hier kun je naar een kantoortje gaan en dan wordt het voor je of samen met je geregeld.