vrijdag 25 januari 2008

Vrijdag 25 januari: Maaltijden

Gisteravond tijdens de politieke markt bezocht ik een vergadering over de maaltijden voor raadsleden. Leden van onze gemeenteraad kunnen op donderdagavond voorafgaande aan de politieke markt gratis in het restaurant van het stadhuis eten.

De fractie Molina vindt dat niet terecht, en stelde voor dat raadsleden voortaan voor hun maaltijd en een drankje aan het einde van de vergadering moeten gaan betalen. Het merendeel van onze raadsleden doet het raadswerk naast een gewone baan, en heeft dus op donderdag nauwelijks de tijd om thuis te eten. De maaltijd maakt dan ook deel uit van de fractievergoeding.

Bovendien is die maaltijd een prima gelegenheid om informeel met elkaar van gedachten te wisselen, te netwerken zo u wilt. Het is ook geen haute cuisine, maar gewoon een goede, eenvoudige maaltijd waarbij een glas fris of water wordt geschonken. Door dit soort onderwerpen lijkt het voor iedereen buiten de raad nu net of de raadsleden zich maar lekker laten verwennen.

Ook lijkt het raadswerk voor buitenstaanders zo een weinig serieuze aangelegenheid, zeker als je de soms felle discussies aanhoorde. Terwijl er juist door de raad veel en buitengewoon belangrijk werk wordt verzet. Ik nodig u dan ook graag uit eens een politieke markt bij te wonen en met ons mee te kijken hoe onze stad echt bestuurd wordt, en hoe hard onze gemeenteraad daarvoor werkt. En uiteraard bent u welkom na afloop een drankje met ons mee te drinken.