We beleefden een onrustige jaarwisseling. In Almere werd voor ruim 80 duizend euro schade aangericht aan verkeerslichten, bushokjes, prullenbakken en speeltoestellen. In Flevoland werden ongeveer dertig mensen aangehouden. Gemeenten zetten steeds vaker het samenscholingsverbod in om overlast aan te pakken. Een bekend voorbeeld is het Utrechtse Kanaleneiland.
De gemeente Dronten heeft in december vorig jaar een verbod op samenscholing voor een gedeelte van het centrum ingesteld. Ook Almere kent een samenscholingsverbod. Het geldt zelfs voor de hele stad! U kunt blijven winkelen met het hele gezin. U wordt ook niet op de bon geslingerd als u na het verlaten van het theater nog even staat na te praten met een groepje bekenden. Samenscholen is in onze Algemene Plaatselijke Verordening omschreven als ‘het groepsgewijs bij elkaar komen van mensen die een dreigende houding aannemen of kwade bedoeling hebben’. Door groepsgedrag kunnen conflicten - bijvoorbeeld in het uitgaansleven - snel uit de hand lopen. Met een samenscholingsverbod kan de politie de orde weer herstellen.
Wie na herhaaldelijke waarschuwingen nog steeds niet wil vertrekken, wordt aangehouden. Het is dus een hulpmiddel, net als het cameratoezicht en het verbod op het drinken van alcohol op straat. Een middel dat heel gericht wordt ingezet, bijvoorbeeld om de overlast rond het Centraal Station aan te pakken. Het geeft de politie een titel om tijdig in te grijpen, juist om te voorkomen dat de boel escaleert. Zo houden we Almere veilig, ook na de jaarwisseling.