vrijdag 19 februari 2010

Vrijdag 19 februari: Almere als voorbeeld

In Almere is het aantal overvallen in 2009 drastisch gedaald. Terwijl in de rest van Nederland het aantal gewelddadige overvallen toeneemt, constateert de politie het afgelopen jaar in Almere een daling van 31% (vergeleken met 2008). Dit is goed nieuws. Maar of het aantal nu stijgt of niet, de aanpak van overvallen heeft onze blijvende aandacht. Want elke overval is er één teveel! En u begrijpt natuurlijk waarom! Een gewelddadige overval is namelijk zeer traumatiserend voor de (meestal jonge) winkelmedewerker.

Daarom hebben we afgelopen week weer overlegd met de vertegenwoordigers van de verschillende supermarkten, Currence, politie, Kamer van Koophandel, Hoofdbedrijfschap Detailhandel, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, enzovoort. We hebben teruggeblikt over het afgelopen jaar, en de successen van de Pin en Win-actie en de andere veertien maatregelen gevierd. Ook hebben we onze plannen voor het komende jaar uiteengezet, zoals cameratoezicht in Almere Buiten en een DNA-spray. Hierdoor vergroten we de pakkans. En als de politie de daders te pakken heeft, eist het Openbaar Ministerie strenge straffen. Er zijn ook diverse spontane initiatieven, zoals het burentoezicht in Almere Haven met camera’s in de winkels. Dit geavanceerde burenbelsysteem van de ondernemers wordt ondersteund door Almere Kennisstad.
En hoewel Almere als voorbeeld wordt genoemd door de landelijke Taskforce Overvallencriminaliteit, blijven wij structureel samenwerken om de overvallen nog verder terug te dringen.

Ik wil u bedanken voor uw hulp, want ook ú heeft een steentje bijgedragen. Zo hebben bijna 20.000 Flevolanders zich aangemeld voor SMS Alert en is het aantal PIN-transacties vorig jaar gestegen met maar liefst 25% (landelijk 12%). Behoorlijk indrukwekkend!