vrijdag 5 februari 2010

Stop hennepteelt

Afgelopen weken heb ik van mijn bevoegdheid als burgemeester gebruik gemaakt om vijf woningen voor drie maanden te sluiten. De woningen werden gebruikt om hennep in te kweken in plaats van in te wonen. Zo’n besluit neem je natuurlijk niet zomaar. Het is klip en klaar dat hennep telen strafbaar is. Maar weet u ook dat het heel gevaarlijk is om naast een hennepkwekerij te wonen?

Vaak tapt de hennepkweker illegaal stroom af. Dit gebeurt niet professioneel, waardoor brand kan ontstaan door kortsluiting of oververhitting. Daarnaast kunt u, als argeloze buur, in uw woning schade en overlast krijgen door lekkage, stank en schimmelvorming. Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij in de buurt een kwekerij is? Bel dan de politie op 0900 8844 of op Meld misdaad anoniem op 0800 7000.

Wij, op onze beurt, pakken de kweker hard aan. De politie en het Openbaar Ministerie rollen kwekerijen op en vervolgen de verdachte kweker(s). Bij een huurwoning moet de huurder alle kosten voor schade en herstel betalen, en verliest hij/zij zijn woning. Bij een koopwoning legt de gemeente een preventieve last onder dwangsom op om te voorkomen dat er in hetzelfde pand weer een kwekerij komt, of sluit het pand zelfs voor een bepaalde duur. De kosten van de illegaal afgetapte elektriciteit zijn voor rekening van de hennepkweker. De belastingdienst komt met een naheffing en een boete. En de UWV en gemeente vorderen de eventueel ten onrechte ontvangen uitkering terug. U ziet het, hennep telen loont niet!