vrijdag 12 juni 2009

Vrijdag 12 juni 2009: Intens verdriet in Almere

Met ontsteltenis heb ik zondagavond kennis genomen van het verschrikkelijke nieuws dat een vader zijn twee dochters en zichzelf het leven heeft ontnomen. Dit is een groot verlies voor de moeder en andere familieleden maar ook voor Almere. Dit familiedrama heeft ook impact op de stad, te beginnen bij de politieagenten die de slachtoffers in het huis vonden.

De buurtbewoners die vol ongeloof reageerden, de school die in allerijl professionele opvang van leerlingen en docenten regelden, de verslagenheid bij het kinderdagverblijf. Direct starten er diverse processen. Slachtofferhulp gaat aan de slag, politie formeert een rechercheteam en de gemeente coƶrdineert het proces en organiseerde samen met de betrokken partijen een bijeenkomst voor buurtbewoners. Het was een goede avond.

Wat ik buitengewoon schokkend vond is de werkwijze en de berichtgeving van een deel van de media. Kinderen worden door journalisten belaagd, media rennen gewoon een school in om vragen te stellen en houden geen enkele rekening met privacy van de nabestaanden. Het bedroevende resultaat was berichtgeving die niet klopte met de werkelijkheid. Er is een beeld in de media gecreƫerd dat niet gebaseerd was op feiten.

Er is vanavond, vrijdag 12 juni, een stille tocht ter nagedachtenis van de meisjes. We verzamelen om 18.30 uur op het Stadhuisplein en beginnen om 19.00 uur. De route gaat door het Stadshart en eindigt op het Stadhuisplein. De heer Smit (directeur slachtofferhulp Nederland) zal even kort een toespraak houden en ook ik zal iets zeggen. U bent vanavond van harte welkom.