donderdag 7 augustus 2008

Op bezoek in Suriname

Sinds dinsdag ben ik in Suriname. Het doel van de reis is om Culture Shock (en de stichting Twisted die het geheel bedacht heeft) te ondersteunen. Twisted is tot stand gekomen toen Rene Kempenaar nog leefde. Valerie Mak, een jonge Almeerse dame, heeft na zijn overlijden besloten ermee door te gaan. In feite hebben zij als doel de methodiek van Culture Shock en Budo, die door Rene zijn ontwikkeld, verder te brengen.

In Paramaribo heeft Valerie de afgelopen maanden ca 13 jonge mensen uit achterstandswijken geselecteerd die hard getraind hebben. Inmiddels zijn uit Nederland 17 leden van Culture Shock gearriveerd. Ze zijn nu een theatershow in elkaar aan het zetten bestaande uit inbreng van beide kanten. Ze hebben al verschillende workshops en demo's gedaan op een aantal scholen en a.s. zondag is de grote dag. Dan vindt er een groot optreden plaats in het CCS, een grote zaal waar we natuurlijk hopen dat veel mensen naar komen kijken.

Naast Culture Shock heb ik inmiddels een aantal bezoeken gebracht; Aan een geweldig instituut dat jonge en inmiddels ook oudere mensen met een ernstige verstandelijke handicap opvangt en volstrekt afhankelijk is van private donaties. Aan de lokale muziekschool, waar Jorgen een belangrijke rol heeft gespeeld bij de oprichting en gisteren via zijn stichting Piet weer een groot aantal instrumenten ter beschikking heeft gesteld.

Het is een echte muziekschool die zeer laagdrempelig is en dus ook niet alleen kinderen van welgestelde ouders bereikt. En tenslotte ben ik gisteren nog op bezoek geweest bij de lokale kunstacademie, of eigenlijk brede kunstopleiding. Een geweldig instituut waar de Rietveldacademie veel aan bijdraagt door docenten regelmatig gedurende korte periodes in te zetten.

Ik vind het heel bijzonder te zien dat hier nieuwe samenwerkingsvormen zijn gevonden. Vaak zijn gemeenten, zoals Amsterdam, Den Haag en Enkhuizen wel betrokken, maar het gebeurt via particuliere organisaties zoals scholen of instellingen.

Gisteravond had de ambassadeur een receptie georganiseerd, waar een groep mensen uit de cultuur en het zakenleven waren. Het is erg interessant te zien dat hier verschillende remigranten tussen zaten. Mensen die dikwijl met best veel ingewikkelde beslissingen toch besloten hebben hier weer een plek te vinden. Mensen ook die vaak heel bevlogen hun werk voor de Surinaamse samenleving doen.

Vandaag gaan we o.m. naar Unamic, een geweldig Almeers bedrijf, dat een groot callcenter hier in Paramaribo heeft.
Ik kom er op terug.