woensdag 28 mei 2008

Woensdag 28 mei: Meer vrouwen naar de top

Vanmiddag was ik bij bijeenkomst Talent naar de Top in de Passenger Terminal in Amsterdam, georganiseerd door TopBrainstorm. Samen met vertegenwoordigers uit toonaangevende organisaties uit het bedrijfsleven, overheid en non-profit sector hebben we ‘het Charter’ ondertekend ten overstaan van HKH Prinses Máxima.

In het Charter staan kant-en-klare voorstellen voor aanvullende maatregelen om de doorstroming van vrouwen naar topfuncties in Nederland te bevorderen. Want slechts 7% van de topfuncties in Nederland wordt bekleed door vrouwen, terwijl 51% van de afgestudeerden aan HBO of WO vrouw is. Vergeleken met andere landen is de doorstroming van vrouwen naar topfuncties in Nederland relatief laag. Het blijkt dat vooral in de leeftijd tussen 35-40 jaar het in Nederland moeilijk om vrouwen vast te houden en naar hogere posities te laten doorstromen.

Volgens TopBrainstorm is gezien de krapte op de arbeidsmarkt en toekomstige vergrijzing het niet houdbaar om het grote potentieel van vrouwen onbenut te laten. Daarnaast presteren organisaties met vrouwen in het topmanagement beter dan organisaties zonder vrouwen in de top. Diverse bedrijven zijn meer innovatief en creatief en kennen een betere governance plus hogere bedrijfsresultaten. Dit zijn geen nieuwe inzichten. Ook is er de laatste jaren al uitgebreid geëxperimenteerd met maatregelen om deze uitstroom aan te pakken. Dit heeft echter nog niet geleid tot het gewenste resultaat: meer vrouwen naar de top!

Daarom werden vanmiddag de krachten gebundeld in het Charter. Het college van burgemeester en wethouders is in Almere evenwichtiger verdeeld. Van de vier wethouders zijn er twee vrouw: Martine Visser en Johanna Haanstra. En de nieuwe gemeentesecretaris begint op 1 juli aan haar klus. Er is nog veel werk aan de winkel, langzaam maar zeker komen we er wel.