vrijdag 1 oktober 2010

Gezelliger stappen in Almere

Deze week heb ik met vertegenwoordigers van de Almeerse horeca, politie, Openbaar Ministerie en de gemeente afspraken ondertekend over een collectieve horecaontzegging. Al sinds 2006 zijn we bezig met het veiliger en dus gezellig maken van het uitgaansleven in Almere.

De eerste stap die we realiseerden was het deurbeleid. De Almeerse horeca heeft toen regels opgesteld wie er wel of geen toegang heeft tot een bepaalde kroeg of disco. Portiers letten bijvoorbeeld op je leeftijd, je kleding, je gedrag, enzovoort.

Naast de regels voor deurbeleid zijn er ook huisregels opgesteld. Bij overtreding van deze huisregels volgen er sancties, zoals een schriftelijke waarschuwing of een individuele ontzegging. Voor een bepaalde tijd mag je dan die bewuste horecagelegenheid niet meer in. De ervaring leert echter dat mensen met een ontzegging voor de ene kroeg de avond of de week erna gewoon naar het café ernaast gaan en daar opnieuw wangedrag vertonen.

Om te voorkomen dat iemand die overlast veroorzaakt of geweld pleegt in de ene kroeg, daarmee verder kan gaan in een andere horecagelegenheid, hebben we nu een collectieve horecaontzegging. Iemand die zich zeer ernstig misdraagt kan vanaf nu een ontzegging krijgen voor alle aangesloten horecagelegenheden in Almere. De duur van deze collectieve ontzegging is afhankelijk van de zwaarte van het misdrijf.

Ik ben blij met deze ondertekening van de overeenkomst met de Almeerse horeca in Almere. Zo zijn de regels duidelijk en wordt het nog een beetje gezelliger stappen in Almere.