vrijdag 19 februari 2010

Vrijdag 19 februari: Almere als voorbeeld

In Almere is het aantal overvallen in 2009 drastisch gedaald. Terwijl in de rest van Nederland het aantal gewelddadige overvallen toeneemt, constateert de politie het afgelopen jaar in Almere een daling van 31% (vergeleken met 2008). Dit is goed nieuws. Maar of het aantal nu stijgt of niet, de aanpak van overvallen heeft onze blijvende aandacht. Want elke overval is er één teveel! En u begrijpt natuurlijk waarom! Een gewelddadige overval is namelijk zeer traumatiserend voor de (meestal jonge) winkelmedewerker.

Daarom hebben we afgelopen week weer overlegd met de vertegenwoordigers van de verschillende supermarkten, Currence, politie, Kamer van Koophandel, Hoofdbedrijfschap Detailhandel, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, enzovoort. We hebben teruggeblikt over het afgelopen jaar, en de successen van de Pin en Win-actie en de andere veertien maatregelen gevierd. Ook hebben we onze plannen voor het komende jaar uiteengezet, zoals cameratoezicht in Almere Buiten en een DNA-spray. Hierdoor vergroten we de pakkans. En als de politie de daders te pakken heeft, eist het Openbaar Ministerie strenge straffen. Er zijn ook diverse spontane initiatieven, zoals het burentoezicht in Almere Haven met camera’s in de winkels. Dit geavanceerde burenbelsysteem van de ondernemers wordt ondersteund door Almere Kennisstad.
En hoewel Almere als voorbeeld wordt genoemd door de landelijke Taskforce Overvallencriminaliteit, blijven wij structureel samenwerken om de overvallen nog verder terug te dringen.

Ik wil u bedanken voor uw hulp, want ook ú heeft een steentje bijgedragen. Zo hebben bijna 20.000 Flevolanders zich aangemeld voor SMS Alert en is het aantal PIN-transacties vorig jaar gestegen met maar liefst 25% (landelijk 12%). Behoorlijk indrukwekkend!

dinsdag 16 februari 2010

In alle openheid

Soms erger ik me aan stukjes in bladen of op teletekst. Binnenlands Bestuur had dit weekend een artikel over gemeenten met de meeste besloten vergaderingen en gemeenten met de meeste geheime stukken. Almere behoorde niet bij de gemeenten die het vaakst in beslotenheid vergaderden. Meestal betreft dat gemeenten waar veel over individuele bewoners of bedrijven gesproken wordt bijvoorbeeld als er rechtszaken lopen.

Wij scoren wel hoog als het gaat over geheimhouding van stukken. En dus moest Omroep Flevoland ons noemen bij de Top Tien ‘Van Stiekeme Gemeenten’. Ik zou gehoopt hebben dat serieuze journalisten (zowel Binnenlands Bestuur als Omroep Flevoland) eens wat dieper in de materie waren gedoken. In Almere neemt de gemeenteraad in het openbaar besluiten of iets geheim moet zijn of niet. Een gemeente met veel grondexploitaties heeft dus logischerwijs ook relatief veel geheime bijlagen waarin informatie staat die de gemeente moet gebruiken bij onderhandelingen met investeerders. Jammer dat er dan zo'n grauwsluier van 'stiekem' overheen gegooid wordt. Daarmee doet men zowel de raad als het college tekort. Wij moeten natuurlijk altijd alert blijven, maar gelukkig kennen we in Almere een traditie van grote transparantie.

 

vrijdag 12 februari 2010

Veilig voelen of veilig zijn?

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing is er weer veel aandacht voor het onderwerp ‘veiligheid’. Bijna elke politieke partij heeft iets over veiligheid in het programma staan. Dat is natuurlijk heel positief, want de veiligheid in Almere gaat ons allemaal aan het hart. Maar wist u al dat het met de veiligheid in Almere bijzonder goed gesteld is? De politiecijfers van 2009 laten zien dat het aantal misdrijven met 13% is afgenomen ten opzichte van 2008. Diefstal van fietsen en bromfietsen is met 44% gedaald. Het totaal aantal geweldsincidenten daalde met 7%, er waren 17% minder vernielingen en het aantal overvallen is vorig jaar met 31% gedaald. Geweldige dalingen! Ook professor Fijnaut concludeerde al in zijn rapport in april 2009 dat “Almere er goed voorstaat wat betreft criminaliteit en veiligheid”.

Cijfers zijn objectieve gegevens en kunnen blijkbaar niet opboksen tegen het gevoel van onveiligheid van sommige Almeerders. Deze mensen ervaren vooral overlast van bijvoorbeeld hangjongeren. De politiecijfers geven dus wel een mooi beeld, maar we vinden het vooral belangrijk dat inwoners van Almere zich ook daadwerkelijk veilig voelen! Daarom investeren we in extra toezicht, met name gericht op jongeren. We zetten hiervoor straatcoaches (vanaf juni) en gezinscoaches (nu al) in. Lang niet alle jongeren die hangen, hebben kwaad in de zin. De straatcoach stapt op jongeren af die wél over de schreef gaan. Desnoods brengt de straatcoach de jongere naar huis om het gesprek met de ouders aan te gaan. Soms weten de ouders niet eens dat hun kind overlast veroorzaakt! U ziet het: Wij werken al hard aan de veiligheid van Almere en blijven dit ook doen.

vrijdag 5 februari 2010

Stop hennepteelt

Afgelopen weken heb ik van mijn bevoegdheid als burgemeester gebruik gemaakt om vijf woningen voor drie maanden te sluiten. De woningen werden gebruikt om hennep in te kweken in plaats van in te wonen. Zo’n besluit neem je natuurlijk niet zomaar. Het is klip en klaar dat hennep telen strafbaar is. Maar weet u ook dat het heel gevaarlijk is om naast een hennepkwekerij te wonen?

Vaak tapt de hennepkweker illegaal stroom af. Dit gebeurt niet professioneel, waardoor brand kan ontstaan door kortsluiting of oververhitting. Daarnaast kunt u, als argeloze buur, in uw woning schade en overlast krijgen door lekkage, stank en schimmelvorming. Heeft u overlast van een hennepkwekerij of vermoedt u dat er bij in de buurt een kwekerij is? Bel dan de politie op 0900 8844 of op Meld misdaad anoniem op 0800 7000.

Wij, op onze beurt, pakken de kweker hard aan. De politie en het Openbaar Ministerie rollen kwekerijen op en vervolgen de verdachte kweker(s). Bij een huurwoning moet de huurder alle kosten voor schade en herstel betalen, en verliest hij/zij zijn woning. Bij een koopwoning legt de gemeente een preventieve last onder dwangsom op om te voorkomen dat er in hetzelfde pand weer een kwekerij komt, of sluit het pand zelfs voor een bepaalde duur. De kosten van de illegaal afgetapte elektriciteit zijn voor rekening van de hennepkweker. De belastingdienst komt met een naheffing en een boete. En de UWV en gemeente vorderen de eventueel ten onrechte ontvangen uitkering terug. U ziet het, hennep telen loont niet!