vrijdag 28 augustus 2009

Vrijdag 28 augustus: Terug van vakantie

De vakantie is weer voorbij. Heeft u leuke weken gehad?De afgelopen weken heb ik doorgebracht in Suriname. Dit land is zo prachtig groen, de natuur is overweldigend mooi en de mensen ontzettend aardig. Wij hebben samen met vrienden, naast een kort bezoek aan Paramaribo, twaalf dagen gevaren op de Marowijne rivier. Vervolgens zijn we via Albina, Wadaa, Drietabbetje, Tutucampu en Apetina uiteindelijk naar Palumeu gevaren.

De tocht was bijzonder avontuurlijk, zo moesten we bij heftige stroomversnellingen zelf de bagage en de korjaal (soort kano) dragen. We sliepen in hangmatten onder klamboes, soms in een dorp, soms gewoon in de natuur. Baden deden we in de stroomversnellingen, wat een heel bijzondere en geweldige ervaring is. Het zijn eigenlijk een soort natuurlijke jacuzzi's met heerlijk fris en schoon water. We hadden geen elektriciteit, geen mobiele telefoon, en dus ook geen internet, wat eigenlijk wel erg prettig was in de vakantie.

In Apetina ontmoetten we een zeer bevlogen schoolhoofd van een openbare school die nog maar twee jaar bestaat. Voorheen kregen de indianenkinderen helemaal geen les. Nu wel, en er is zelfs een schoolboot die de kindertjes uit het nabijgelegen Tutucampu haalt. Maar de school heeft nog te weinig lesmateriaal. De kinderen leren allemaal Nederlands spreken en schrijven. Ik zou het heel leuk vinden als kinderen van een Almeerse school zouden willen corresponderen met kinderen in Apetina, want misschien krijgen we dan allemaal een tuintje in ons hart, zoals Jan Smit met Damaru zingt!

Kortom, het was een heerlijke vakantie en terzijde heb ik ook nog iets geleerd over de plekken waar zoveel inwoners van onze stad hun roots hebben liggen.