vrijdag 17 oktober 2008

Vrijdag 17 oktober: Zaken doen, zo oud als de wereld

Zaken doen en ondernemerschap zijn allebei begrippen die al zo oud zijn als de wereld. Je verbouwde iets op het land of je maakte iets met je handen. Je ruilde daarna wat je over had tegen dat wat je zelf niet maakte en wat je wel nodig had. Aan het einde van de week ging je met de mand met eieren naar het plein verderop. Je zat daar en vanuit het dorp verderop kwamen ze met uien en zo ontstond de markt. Ruilen op het plein is het zakenfestival van vele eeuwen terug. Afgelopen week hielden wij een zakenfestival in Almere. Ondanks die historie van vele eeuwen handel drijven en ondernemen bestaat het woord zakenfestival niet eens…

Wat is dan het Zakenfestival Almere? Het ging de afgelopen maandag en dinsdag over de kansen van de toekomst. De verschillende facetten van het ondernemen zijn onder de loep genomen in een flink aantal workshops, symposia en netwerkbijeenkomsten. Zo heb ik genoten van het symposium met Michael Braungart, samen met McDonough de bedenker van Cradle to Cradle. Zijn visie is simpel. We moeten uitsluitend nog intelligente producten ontwerpen, gemaakt van verantwoorde, volledig afbreekbare materialen die we steeds weer kunnen teruggeven aan technische of biologische kringlopen. Zo wordt afval weer voedsel. Materialen blijven zo eindeloos herbruikbaar door, na gebruik, het weer volledig te ontmantelen in waardevolle grondstoffen.

Zo waren er tijdens het Zakenfestival meerdere interessante bijeenkomsten en symposia. De ondernemers die ik heb gesproken waren erg enthousiast. Het Zakenfestival is goed bezocht, hopelijk komen er een volgende keer nog meer mensen. En omdat het woord Zakenfestival officieel niet bestaat heb ik een item op de encyclopedie Wikipedia toegevoegd: Zakenfestival.